راه های تأمین ویتامین A برای پوست
راه های تأمین ویتامین A برای پوست
ویتامین آ را میتوان به صورت طبیعی یا دارویی بهدست آورد. در ادامه اینمطلب همراه با دکتر کشاورز پزشک زیبایی اصفهان به بررسی دقیق تر روش های تأمین ویتامین A برای پوست خواهیم پرداخت.
ویتامین A در مواد غذایی
داشتن یک رژیم غذایی که دارای طیف گستردهای از غذاهای سرشار از ویتامین A باشد، روش خوبی برای تقویت و محافظت از پوست است.
مواد غذایی حیوانی که حاوی رتینوئید هستند، عبارتند از:
- جگر گاو یا گوسفند (۱۰۰ گرم جگر گوسفند حاوی ۲۵ میلیگرم رتینول است!)
- ماهی سالمون
- محصولات لبنی مانند شیر، کره و پنیر چدار
- تخم مرغ
- ماهی
- روغن کبد ماهی
- میگو
محصولات گیاهی که حاوی کاروتنوئید هستند، عبارتند از:
- هویج
- کدوحلوایی
- گوجه فرنگی
- فلفل دلمهای
- سیب زمینی شیرین
- سبزیجات با برگ سبز
- میوه ها؛ مانند انبه، زردآلو، آلو، پاپایا و طالبی
مکمل های ویتامین A
ویتامین A به شکل مکمل نیز وجود دارد. برخی از مکملها، رتینوئید را با کاروتنوئید ترکیب میکنند و برخی، تنها حاوی رتینوئیدهایی همچون رتینیل پالمیتات یا رتینیل استات هستند. بعضی مکملها تنها شامل کاروتنوئیدهایی مانند بتاکاروتن هستند. ویتامین A یک عنصر رایج در بسیاری از مولتی ویتامینها و مکملهای معدنی است.
رتینوئیدهای موضعی و تجویزی
ویتامین A به بسیاری از محصولات آرایشی مانند مرطوب کننده ها، کرم های ضد آفتاب ، روغنهای ویتامینه و کرمهای ضد پیری اضافه میشود. همچنین میتوان آن را به صورت سرم و روغن استفاده کرد. برخی از مکملهای ویتامین A به شکل کپسول عرضه میشوند که میتوان آنها را باز کرد و مستقیماً روی پوست مالید.
استفاده ایمن از ویتامین A
خوردن یا استعمال بیش از حد ویتامین A میتواند باعث بروز عوارض جانبی شود.
برخی عوارض جانبی مرتبط با مصرف بیش از حد ویتامین A عبارتند از:
- سردرد
- تاری دید
- گیجی
- آسیب بینایی
- حالت تهوع
- آسیب کبدی
- کما
مصرف ویتامین آ در دوران بارداری نیز احتیاطهای بسیار جدی دارد. در صورتی که باردار هستید، هم در مورد مصرف خوراکی و هم استفاده موضعی ویتامین آ حتماً با پزشکتان مشورت کنید. مصرف منابع طبیعی سرشار از ویتامین A (مانند جگر) نیز بدون مجوز پزشک بهخصوص در سه ماهه اول بارداری ممنوع است.
بتاکاروتن
مصرف بیش از حد بتاکاروتن میتواند رنگ پوست را زرد یا نارنجی کند. این عارضه خطرناک نیست و زمانی که مصرف بتاکاروتن کاهش یابد، برطرف میشود. مصرف محصولات غذایی تهیه شده از آرد کامل ممکن است در رفع این مشکل کمک کند.
داروهای حاوی ویتامین A
برخی از داروها حاوی ویتامین آ هستند؛ مانند داروهای خاصی که برای درمان پسوریازیس، چاقی و لنفوم سلول T (نوعی سرطان) استفاده میشوند. مصرف هم زمان مکملهای ویتامین آ با این داروها ممکن است سطح ویتامین A بدن را به طرز خطرناکی افزایش داده و به صورت بالقوهای باعث بروز عوارض جانبی از جمله آسیب کبدی شود.
رتینوئیدهای تجویزی و حساسیت به نور خورشید
رتینوئیدهای تجویزی بسیار قوی هستند و میتوانند باعث تحریک پوست، خشکی و پوسته پوسته شدن آن شوند. اگر در ابتدا مقدار کمی از رتینوئیدهای تجویزی را استفاده و سپس به مرور زمان میزان مصرف آن را افزایش دهید، شاهد عوارض کمتری خواهید بود.
مطالعات علمی زیادی پیرامون ارتباط ویتامین آ و نور خورشید انجام شده است. رتینوئیدها رشد سلولها را تحریک میکنند، به همین دلیل باعث حساسیت بیشتر پوست به نور خورشید میشوند. پوشاندن پوست در طول روز و استفاده از کرم ضد آفتاب برای کاهش خطر آفتاب سوختگی امری ضروری است. درباره ضدآفتاب مناسب با پزشک مشورت کنید. بسیاری از کرمهای ضد آفتاب حاوی رتینول هستند. اگر از رتینوئیدهای تجویزی استفاده میکنید، ممکن است با استفاده از این محصولات پوستتان بیشتر تحریک شود.
روشهای دیگر برای به دست آوردن و حفظ سلامت پوست
استراحت کافی، داشتن رژیم غذایی سالم و نوشیدن آب زیاد، برای حفظ سلامت پوست در همه گروههای سنی ضروری است. همچنین محافظت از پوست در مقابل نور خورشید و بررسی منظم پوست برای ناهنجاریهای پوستی، مانند تغییر در خالها، اهمیت زیادی دارد. دور نگه داشتن پوست از سمومی همچون دود سیگار، به حفظ سلامت و شادابی آن کمک میکند. نوع پوست شما تعیین میکند که باید از چه نوع محصولاتی استفاده کنید. با این حال پاکسازی پوست، مرطوب کردن (دو بار در روز) و لایهبرداری آن میتواند برای هر نوع پوستی مفید باشد.
| پیج اینستاگرام دکتر مریم کشاورز پزشک زیبایی اصفهان |
بیشتر بخوانیم :
مراقبت از پوست نوجوانان | بخش اول